طاق بیونیک| The Bionic Arch

برج شارد، آسمان‌خراش هرمی شکل در شهر لندن است که توسط رنزو پیانو طراحی شده است. این برج هنگام اتمام، بلندترین برج اتحادیه اروپا و چهل و ششمین ساختمان بلند جهان بوده است.
ARCHKITE.IR
archkite logo

شناسنامه

مشخصات کلی ساختمان

نام: برج شارد | The Shard

معمار: رنزو پیانو | Renzo Piano

کارفرما: مؤسسه کشور قطر و ایروین سلار | پیمانکار: Mace

مکان: لندن، انگلستان | زمان ساخت: ۲۰۰۹-۲۰۱۲

تعداد طبقات: ۹۵ طبقه (۳۱۰ متر) | هزینه‌ ساخت: ۴۵۰ میلیون پوند

«وبسایت رسمی برج شارد»

برج شارد، آسمان‌خراش هرمی شکل در شهر لندن است که توسط رنزو پیانو طراحی شده است. این برج هنگام اتمام، بلندترین برج اتحادیه اروپا و چهل و ششمین ساختمان بلند جهان بوده است. برج مانند مخروطی است که از رودخانه تایمز بلند شده و در آسمان ناپدید می‌شود. نام دیگر برج، برج پل لندن است که به سبب سایت قرارگیری آن می‌باشد و نام شارد به معنای تراشه است و مانند شیشه‌ای است که از زمین خارج شده، این نام توسط میراث‌فرهنگی لندن گذاشته شده که معتقد است این برج شبیه یک‌تکه شیشه در قلب لندن است. هدف معمار از طراحی برج انعکاس زندگی در نمای شیشه‌ای برج است.

چرایی تصمیم به ساخت

سیاست کلی شهردار لندن توسعه شهری پایدار در منطقه و کاهش ازدحام ترافیک و متکی شدن به حمل‌ونقل عمومی بوده است. تصمیم ساخت برج توسط ایروین سالار، کارآفرین مستقر در لندن و شرکای او گرفته شده است تا محله SouthWark را توسعه بدهند و دستور ساخت برج توسط جان پرسکات نخست‌وزیر وقت لندن داده شده است.

 این برج جایگزین ساختمان SouthWark یک بلوک اداری ۲۴ طبقه که در سال ۱۹۷۵ ساخته شده بود، شده است. ساختمان در سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ تخریب می‌شود. در مارچ ۲۰۰۹ ساخت برج شروع شده و در ماه می ۲۰۱۲ قبل از شروع المپیک تابستانی ۲۰۱۲ لندن، ساخت آن به پایان می‌رسد. افتتاح برج در ۵ جولای ۲۰۱۲ یک پوشش رسانه‌ای گسترده و با استقبال افراد و شخصیت‌های بزرگ و حضور نخست‌وزیر قطر، محمد بن جاسم جابر آل ثانی و حضور شاهزاده اندرو انجام شده است. در ۱ فوریه ۲۰۱۳ رصدخانه برج نیز برای عموم مردم بازگشایی می‌شود.

برج شارد لندن اثر رنزو پیانو

سایت قرارگیری و معرفی کلی بنا

برج شارد در ساحل جنوبی رودخانه تایمز، نزدیک به ایستگاه London Bridge در شهر لندن، انگلستان واقع شده است. بازسازی محوطه ایستگاه London Bridge  نیز بخشی از پروژه بوده است. در واقع ساخت برج شارد محرک بازسازی مناطق اطراف می‌باشد. این محله امروزه به محله London Bridge معروف شده است.

این برج کاربری‌های مختلف دارد که ۲۴ ساعته برج را بیدار نگه می‌دارد؛ بخش اداری، مسکونی و خدماتی و تفریحی که طبقات مختلف به آن‌ها اختصاص‌داده‌شده است. ارتفاع برج ۳۱۰ متر است که در ۹۵ طبقه ساخته شده است. برج خط افق لندن را تعریف کرده و رنگ آسمان را به نمایش می‌گذارد، یک شهر عمودی است که زندگی در آن جریان دارد و ۲۰۰ هزار کاربر در طول روز از آن استفاده می‌کنند. فرم کلی برج شبیه برج‌های کلیسای لندن است و خطوط راه‌آهن و دکل‌های کشتی بادبانی الهام گرفته شده است.

برج شارد و خیارشور در یک تصویر، شارد اثر رنزو پیانو و خیارشور اثر نورمن فاستر
برج خیارشور

برج خیارشور اثر نورمن فاستر نیز در این تصویر دیده می‌شود.

جهت مشاهده مشخصات کامل برج خیارشور کلیک کنید.

برج شارد

برج شارد اثر رنزو پیانو

ساختار کلی برج

طبقات ۶۸ تا ۷۲ برج به رصدخانه اختصاص‌داده‌شده است که دید ۳۶۰ درجه از لندن ارائه می‌دهد. در طبقات وسط برج که بزرگ‌تر است هتل و فضاهای عمومی قرار گرفته و بخش آپارتمان در بالای ساختمان واقع شده است. طبقه آخر ساختمان نیز گالری و برای بازدید عمومی می‌باشد و روی بام یک مینی پارک با کف زمین چمن وجود دارد که بلندترین پارک لندن می‌باشد و تمام لندن را می‌توان از آن‌جا زیر پای خود احساس کرد. برج ۳۷ آسانسور دارد که طبقات را به یکدیگر متصل می‌کند. طبقات ۴ تا ۶ بخشی از بیمارستان HCA، طبقات ۳۱ تا ۳۳ سه رستوران معروف، طبقات ۳۴ تا ۵۲ هتل و طبقات تجاری را شرکت‌های معروف لندن تشکیل داده‌اند. هم چنین برج، اتاق سمینار، اتاق آزمایشگاه و فناوری اطلاعات دارد که پژوهش‌های علمی در آن انجام می‌شود.

مسائل فنی و ساخت

برج از یک هسته بتنی و ساختار فلزی تشکیل شده است. در سال ۲۰۱۱ هسته بتنی تا طبقه ۷۲ و به ارتفاع ۲۴۵ متر پیش رفته و در ژانویه همان سال صفحات هیدرولیکی در طبقات نصب شده و در روز ۲۵ همان ماه بتن‌ریزی انجام می‌شود. نصب روکش فلزی پیشرفت کرده و در آگوست جعبه‌های هسته بتنی برداشته می‌شوند. در ماه سپتامبر ساختار فولادی به ارتفاع نزدیک هسته رسیده و در بیست و چهارم ماه بخش فولادی برج توسط جرثقیل‌ها گذاشته می‌شود که از قبل با مدل 3D شده ساخته شده و قطعات مونتاژ می‌شوند.

برج شارد، اثر رنزو پیانو

هسته بتنی مرکزی محل قرارگیری آسانسور‌های اصلی و پلکان فرار از آتش بوده که بار جانبی ساختمان را نیز تحمل می‌کند و جایگاه سیستم‌های اصلی، کابل‌های برق، لوله‌های آب و لوازم تعمیرات می‌باشد. فونداسیون برج تا ۵۰ متر درون زمین رفته و به کم کردن ارتعاشات کمک می‌کند. صفحات کف اداری قاب فولادی بوده و فضای وسیع بدون ستون را فراهم کرده‌اند. روش ساخت این برج از بالابه‌پایین بوده و بعد از حفر پایه‌ها و ساخته‌شدن هسته به کمک ۵ جرثقیل بزرگ متحرک طبقات بالایی گذاشته می‌شوند.

از چالش‌های مهم در ساخت این پروژه سرعت باد در طبقات بالا بوده است که به ۲۰ متر بر ثانیه رسیده و طراح با ایجاد منافذ باز شونده و ایجاد شکاف در هندسه برج به این مسئله پاسخ داده است. در ساخت بنا مصالح به‌صورت خلاقانه‌ای به کار گرفته شده‌اند و از سه سازه‌ی جدا از هم تشکیل شده است؛ ۴۰ طبقه اول فولادی هستند، از طبقات ۴۰ تا ۷۲ از بتن استفاده شده که استحکام و پایداری به همراه داشته و از طبقات ۷۲ تا ۹۵ از سازه‌ی فولادی استفاده شده است.

طراحی نما

نمای اصلی برج ۸ شیشه سفید شیب‌دار است که کیفیت بصری برج شارد را تعریف کرده و مقیاس ساختمان را تقسیم می‌کند و به علت لعاب موجود روی شیشه در روزهای مختلف رنگ‌های متفاوت داشته و آسمان لندن را به روش‌های غیرقابل‌پیش‌بینی بازتاب می‌کند و دائماً در حال تغییر می‌باشد. بیش از ۱۱ هزار پنجره در ساختار نما به‌کاررفته است که مساحت آن‌ها ۵۶ هزار مترمربع معادل مساحت ۸ زمین فوتبال می‌باشد.

برج شارد، اثر رنزو پیانو

برای اطمینان از نحوه عملکرد مناسب نما از نظر کنترل گرما و نور، نمایی دو وجهی تعبیه شده است و پرده‌های داخلی خودکار به سطح نور وجود دارد که بازتاب مناسب را فراهم می‌کنند و از یک‌لایه اضافی در نمای شیشه‌ای خارج استفاده شده است، برخلاف آنکه در پروژه‌های مشابه از پرده‌های خارجی محافظت نشده استفاده می‌شده که برای یک آسمان‌خراش مناسب نیستند.

گشت‌وگذار در خیابان و ورودی برج شارد لندن

راهنمایی: با استفاده از این قسمت امکان این را خواهید داشت تا در مجموعه به گشت و گذار بپردازید. توجه داشته باشید اگر از ایران درحال مشاهده این صفحه هستید و تصویر یا تصاویر به‌صورت سیاه به شما نشان داده می‌شود، متاسفانه نیاز به استفاده از سرویس‌های تغییر آی‌پی دارید.

ایمنی

در برج‌های بزرگ ایمنی در برابر آتش‌سوزی از مسائل بسیار مهم به شمار می‌آید؛ در این برج از درب و شیشه ضد حریق استفاده شده که از گسترش دود آتش جلوگیری کرده و دود ساختمان تخلیه می‌شود. این برج پس از حادثه ۱۱ سپتامبر ساخته شده و قوانینی را که برای برج‌ها پس از آن حادثه وضع شده بوده را رعایت کرده و دارای استانداردهای جدید جهانی که توسط مؤسسه ملی استاندارد و فناوری آمریکا گذاشته شده است می‌باشد.

پایداری

در بنا دریچه‌‌ها، شکاف یا شکستگی‌هایی وجود دارد که تهویه طبیعی باغ‌های زمستانی را فراهم می‌کنند. برج بر پایه بهره‌وری بالای انرژی طراحی شده است و مجهز به نیروگاه ترکیبی حرارت و نیرو (CHP) می‌باشد که با گاز طبیعی کارکرده و به شبکه ملی متصل می‌باشد. در این برج سوخت تبدیل به الکتریسیته شده و با بازیابی گرما از موتور آب گرم مجموعه تأمین می‌شود.

هزینه ساخت

هزینه اولیه پروژه برای قرارداد ۴۵۰ میلیون پوند بوده است. ساخت اولیه با ۳۵۰ میلیون پوند شروع می‌شود و توسط شرکت Mace ساخته شده است. هزینه کلی برج را ۷۱۴ میلیون گفته‌اند. ساخت برج به علت بحران بانکی در مقطعی متوقف شده و سپس با تأمین هزینه ۸۰ درصدی از طرف شرکت‌های کشور قطر دوباره ساخت آن شروع می‌شود.

جوایز

این برج موفق به دریافت مقام اول جایزه Emporis Skyscraper در سال ۲۰۱۴ شده است.

نکته نهایی

برج شارد نماد تجمل‌گرایی و لندن امروزی است. حضور این برج در فیلم‌های معروف مثل اسپایدرمن و بازی‌های کامپیوتری گواه بیشتری بر این گفته می‌باشد. برج شارد همچون الماسی در شهر لندن می‌درخشد و توانسته تأثیر مهمی بر منطقه‌ی خود داشته باشد. شارد شاهکار خلق‌شده‌ی رنزو پیانو است که با بالاترین کیفیت معماری طراحی و ساخته شده است.

آلبوم عکس برج شارد

این مطلب را برای دوست خود ارسال کنید:

فهرست مطالب این صفحه

 مطلب پیشنهادی: