شناسنامه
نام: مرکز تجارت جهانی بحرین
|
Bahrain World trade center
معمار: شرکت معماری Atkins
مکان: منامه، بحرین
زمان ساخت: ۲۰۰۳-۲۰۰۷
ارتفاع: ۲۴۰ متر
تعداد طبقات: ۵۰ طبقه
هزینهی ساخت: ۱۵۰ میلیون دلار
مرکز تجارت جهانی بحرین ۲ برج دوقلو بههمپیوسته است و اولین آسمانخراشی است که توربینهای بادی در طراحی آن ادغام شدهاند. این مرکز باتوجهبه اقدامات وسیع پایداری که در آن انجام شده است در دسته معماری سبز قرار میگیرد. BWTC دومین ساختمان بلند در بحرین پس از برجهای دوقلوی بندر مالی بحرین است. در طراحی بنا از برجهای بادی عربی و کشتیهای تجاری سنتی الهام گرفته شده است.
تصمیم به ساخت و سایت قرارگیری
اقتصاد بحرین پس از نفت بر بانکداری و گردشگری استوار میباشد. این مرکز در شهر منامه، نزدیک بزرگراه فیصل و در نزدیکی برجهای NBB و BFH و برج اللولو در کشور بحرین نزدیک به خلیج فارس واقع شده است. طراحی این برج توسط شرکت معماری چندملیتی Atkins از سال ۲۰۰۳ شروع شده و در سال ۲۰۰۷ ساخت آن به پایان رسیده است. این مرکز در سال ۲۰۰۸ افتتاح گردیده است.
معرفی کلی بنا
مرکز تجارت جهانی بحرین از ۲ ساختمان شبیه بادبانهایی برای هدایت باد تشکیل شده است. سه پل این دو برج را به یکدیگر متصل کرده و روی هر سه پل یک توربین بادی به قطر ۲۹ متر قرار گرفته است. پلها مانند بادبند عمل میکنند. مساحت کلی زمین ۸۸۶۱۷ مترمربع و خود بنا ۱۶۵۰۰ مترمربع میباشد. برجها به ارتفاع ۲۴۰ متر و در ۵۰ طبقه میباشند. این برج با کاربری چند عملکردی؛ تجاری، اداری و خدماتی و با ظاهر زیبا و رنگهای سرد خود یک ساختمان مدرن را به نمایش میگذارد. برندهای معروف، رستورانهای خوب، هتلها و فضاهای ورزشی در این برج جای گرفتهاند.


پایداری و انرژی
مرکز تجارت جهانی بحرین از لحاظ زیستمحیطی اقدامات مهمی را انجام داده است. از جمله این اقدامات، طراحی هوشمند و سازگار با محیطزیست، فضاهای بافر کافی بین محیط خارجی، فضاهای دارای تهویه مطبوع برای کاهش سود خورشیدی در ساختمان، قراردادن دو عرشه پارکینگ در بالا و ضلع جنوبی ساختمان بهمنظور کمککردن دمای هوای خورشید و کمک به سود خورشیدی، نصب عایق جنبشی سقفهای سنگریزهای عمیق، تعبیه شیشههای خورشیدی باکیفیت بالا با ضریب سایه کم بهمنظور کاهش دمای هوای ساختمان، ساخت بالکنها به ارتفاعات شیبدار با برجستگی و سایهاندازی مناسب و نصب عناصر پارچهای مات ساختمان برای عایق حرارتی پیشرفته میباشد.
محوطهسازی گسترده منجر به کاهش آلبیدو سایت، تولید کربندیاکسید و سایه اندازی پارکینگهای درجه ۱ شده است. پنجرههایی با نشت کم و بازشو از عملکرد حالت مختلط در ماههای زمستان پشتیبانی میکنند. در داخل ساختمان یک هسته بتنی متراکم و اسلب کف قرار گرفته است که به متعادل کردن بارها و کاهش تقاضای اوج مصرف کمک کرده و همچنین به استفاده کمتر از سیستمهای حملونقل هوایی و آب سرد کمک میکند. پمپاژ آب سرد با حجم متغیر نسبت به پمپاژ معمولی قدرت کمتری مصرف میکند.
برج مجهز به سیستم بازیافت آب بوده و ساختمان دارای دو سیستم زهکشی برای جداکردن آب کثیف و فاضلاب میباشد. جهت روشنایی از نورهای فلورسنت با فرکانس بالا استفاده شده است. ژنراتورهای استفاده شده در برج از نوع القایی، ۴ قطبی و ۴۰۰ واتی به طور ناهمزمان میباشند که نیاز به تعمیر و نگهداری کمی دارند و کنترل آنها بهوسیله مراکزی که در برجها مستقر شدهاند انجام میشود.
سیستمهای کمککننده مصرف انرژی
مرکز به یک سیستم خنککنندهی منطقهای که از دریا برای گرمایش و خنککنندگی استفاده میکند، متصل شده است. بازده تبدیل انرژی این سیستم بالا بوده و منجر به انتشار کربن کمتر میشود. آب سرد به خنککردن کل ساختمان و مجموعه کمک میکند. استخرهای انعکاسی در نقاط ورودی ساختمان جهت فراهمکردن سرمایش تبخیری محلی قرار گرفتهاند.

توربینهای بادی
توربینهای بادی در بنا نقطه شاخص آن محسوب میشوند؛ این توربینها ۱۵ درصد مصرف انرژی پرقدرت برجها را پوشش میدهند. طراحی، توسعه، ساخت و نصب آنها بر عهده شرکت دانمارکی Norvin AIS بوده است. هر توربین ۲۲۵ کیلووات انرژی تأمین کرده و در مجموع ۶۷۵ کیلووات ظرفیت باد را دارا هستند. توربینها در جهت شمال و به جهت بهرهگیری از هوای خلیجفارس قرار گرفتهاند. توربینها در ۸ آپریل ۲۰۰۸ برای اولینبار روشن شده و انتظار میرود ۵۰ درصد زمان روز را کار کنند. توربینها ۱.۱ تا ۱.۳ گیگاوات ساعت در سال انرژی تولید میکنند.
ساختمانهای بادبانی شکل در دو طرف توربینها باد را از طریق شکاف به سمت پایین هدایت کرده و باد سریع را برای توربینها فراهم میکند. از طریق آزمایشات تونل باد این فرایند تأیید شده و ثابت میکند ساختمانها یک جریان باد S شکل ایجاد میکنند. در این آزمایش اطمینان حاصل شده است که هر بادی در زاویه ۴۵ درجه بهطرف دو محور مرکزی وارد شده و یک جریان باد ایجاد کرده که عمود بر توربینها باقی مانده و پتانسیل آنها را برای تولید برق افزایش میدهد. هزینه توربینها ۳.۵ درصد کل هزینه ۱۵۰ میلیون دلاری پروژه بوده است.
جوایز
- جایزه Nova در زمینه نوآوری برای ادغام فناوری برای بهبود کیفیت و کاهش هزینه توسعه، سال ۲۰۰۹
- جایزه معمار برای Atkins، سال ۲۰۰۸
- جایزه EDIE برای تعالی محیطی، سال ۲۰۰۷
- جایزه LEAF برای بهترین استفاده از فناوری در یک طرح بزرگ، سال ۲۰۰۶
- جایزه جهانی ساخت عرب برای طراحی پایدار
- جایزه بهترین ساختمان بلندمرتبه منامه
نکته نهایی
BWTC تبدیل به یک معرف برای کشور بحرین شده است و بر اقتصاد و رونق گردشگری آن تأثیر زیادی داشته است. این برج در فیلم علمی – تخیلی SyFy حضور داشته و نشانهای بر اهمیت آن در این کشور میباشد. مرکز تجارت جهانی بحرین استاندارهای جدید معماری پایدار را عرضه کرده و توانسته سازمانهای برجسته منطقهای و بینالمللی را به خود جذب کند.

ساختمان کریستال | The Crystal
ساختمان کریستال از سبزترین سازههای جهان و جزو ۱۰ ساختمان پایدار در سطح جهان است که باهدف نشان داده المانهای پایدار شهری ساخته شده است تا جهان را بهسوی رشد شهرهای پایدار تشویق کند.